1. Hjem
  2. Senter
  3. Friluftsfyret Kvassheim

 

Friluftsfyret Kvassheim, Kvassheim fyrstasjon, Kvassheim fyr, mange navn - ett fyr.  Anlegget består i dag av 5 bygg. Fyrmesterboligen med fyrlykt, Maskinhuset, Assistentboligen, Uthuset og Ingermanlandbygget. Alle husene og uteomådet har høy grad av  tilgjengeligelighet. Friluftsfyret Kvassheim er en del av opplevelsestilbudet i «Nasjonal turistveg Jæren». Det er ett av tre senter i Besøkssenter Våtmark Jæren. Arkitekter for rehabilitering av bygningene er Helge Schjelderup AS og Arkitektkontoret schjelderup & gram.

Maskinhuset. Her finner du det vi kaller varmestua eller kaféen. Her kan du komme inn og finne ly og utsikt. Du kan ta med deg nistepakken inn, eller du kan kjøpe lapper, kanelruller, varm og kald drikke i kafeen. I 2023 har vi åpent lørdager, søndager, helligdager, påskeferie, sommerferie og høstferie.

Assistentboligen. Overnattingstilbud for 8 -12 personer.  Uthuset er en del av overnattingstilbudet og er det ekstra rommet du får når du velger å leie til 12 personer. Mer om leie for overnatting - Utleie Assistentboligen

Fyrmesterboligen. Her kan du finne følgende:  Utstillinger i alle etasjer, bygget er tilgjengelig med heis.  I 1. etasje finner du utstilling om Plast i havet. Eliasbåten ligger ved brygga si, klar til å ta imot mannskap.  I 2. etasje har Besøkssenter Våtmark Jæren utstilling om våtmarker, med fugl som hovedtema. Du finner også litt om arkeologi rundt fyret. Du kan klatre videre opp i den gamle fyrlykta, denne er ikke tilgjengelig for rullestol, men vinduene i 2. etasje gir flott utsikt over området. Bygget er åpent sammen med Maskinhuset – se åpningstider.

Ingermanlandbygget.  Hå kommune har satt opp bygget som huser giggen fra det store russiske linjeskipet Ingermanland som etter lang kamp mot storm, sank utenfor Haarr. Her kan du lese om det dramatiske forliset.  Er åpent sammen med Maskinhuset – se åpningstider.

Adkomst: Kvassheim fyr ligger ute ved kysten sør i Hå kommune, mellom Vigrestad og Brusand. Følg RV 44 frå Sandnes (ca. 45 km) eller Egersund 25 km. Nasjonal turistveg Jæren har skiltet fyret med severdighetssymbol.  Parkering HC - inne i tunet på fyret.
Koordinater:

 

Latitude: 58 32'38.73"
Longitude: 5 40'54.16"