1. Hjem
  2. Turtips
  3. Områder
  4. Brekko sommer

                               

Naturen i Brekko

Landskapsformene er rolige og avrundede. Dalførene er forholdsvis åpne og vide. Den naturlige vegetasjon er lynghei og bjørkeskog. Flere plantefelt med gran, furu og lerk gir variasjoner. De eldste plantingene er fra perioden 1930 – 1940. Noe av skogen er hogstmoden. Dyre- og fuglelivet er rikt.

Turmuligheter

Brekko er godt tilrettelagt for både vinter- og sommerbruk. I de sentrale deler finner en gode grusveier og grovplanerte turveier som fører opp til ca 400 m høyde. Her kan en fortsette i merket stisystem i varierende lengde. Området egner seg godt for turgåing for alle aldersgrupper. Det er spesielt god tilrettelagt for barnefamilier.

Aktiviter

Langrennanlegg, skiskytteranlegg og skileikbakke er plassert i området. Med forholdsvis små snømengder kan en benytte 13 km med turveier hvorav 6 km er belyst i vinterhalvåret. Er det snø nok, blir løypene preparert. Bading og fisking i Store og Litle Foretjørn. Muligheter for sopp og bærplukking. Naturinformasjon i egen skog- og natursti. Stavanger O-klubb har laget kart over området samt eget turorienteringsopplegg med faste poster. Dette er lagt ut for salg i varmestua.

Gapahuk i Brekko

Ved Store Foretjørn er der bygget en gapahuk som kan romme en skoleklasse.
Her kan du være i ly for regn og vind. Der er en stor grue i midten og noen enkle benker , resten tar du med selv, slik som tørr ved eller grillkull for grua. Gapahuken blir brukt av turgåere til å raste i, barnehager og klasser for ly og utgangspunkt for aktiviteter, klasser og ulike grupper til overnattinger. Utenfor er det laget steinbord med benker og ei grue. Her er det plass til mange.

IMG_0813-copy.jpg

Ved Litle Foretjern ligger det tre gapahuker. Det er laget til med vedkløyvere og sag - du kan mekke din egen ved til grua.  For bruk dagtid er det ikke bestilling, men for større grupper er det lurt å ta kontakt med Jæren Friluftsråd, for å unngå kollisjoner. Ønsker du å overnatte i en av gapahukene må du bestille på Frilager.no.

Gapahuken skal være et turmål og det er ikke meningen at det skal kjøres bil inn på turveien.

 

Adkomst.

Brekko ligger ca 45 km fra Stavanger. Følg E39 og ta av til R45 sør for Ålgård. Brekko er nevnt på skiltet som forhåndsvarsler, men på skiltet som viser avkjørselen er det derimot ikke nevnt. Videre er avkjøringene skiltet.  Google maps.

Parkering.

Takk for at du bidrar til drift og vedlikehold av parkeringsplassen. Dagsbesøk koster kr. 50 og betales med en av følgende løsninger:

  • EasyPark - Takstgruppe 5595. 
  • Vipps #506168  
  • SMS til 2410: Melding "5595" + "registreringsnr" (husk mellomrom mellom 5595 og regnr)  

Årskort koster kr. 250,- og kjøpes hos i Friluftstunet når dette er åpent, hos Jæren Friluftsråd i Nikkelveien 4 eller hos Interjakt Ålgård AS i Sandnesveien 20 på Ålgård.